Duh i zdravlje, vesti, Zanimljivosti

Ofarbajte uskršnja jaja lako, prirodnim putem- fenomenalni rezultati uz malo truda!

Priroda nikada neće izaći iz mode, jer na prirodan način dobijaju se savršeno obojena i ukrašena jaja za Uskrs.

Potrebno vam je: kafa, ljuske od luka, kupus, kopriva i/ili spanać, čaj od hibiskusa, crni čaj, kukurma i aleva.

 Pre spustanja jaja u vrelu vodu, operite ih i ostavite oko pola sata na sobnoj temperaturi, hladna jaja u vreloj vodi će popucati zbog velike razlike u temperaturi.Ofarbajte uskršnja jaja lako prirodnim putem- fenomenalni rezultati uz malo truda!

Dok prolazi pola sata kako bi se jaja prilagodila temperaturi možete pripremiti travčice i ostale stvari sa kojima ćete ukrasiti jaja.

Detelina, peršun i drugi listići će ostaviti predivne šare na jajima a postupak je sledeći: na očišćena jaja prislonite vlažan listić i prekrijte najlon čarapom, čarapu zategnite i uvežite sa druge strane u čvor.

Da biste imali više nijansa na jajima možete koristiti ,,Obuci jaje“ – šarene kesice koje oblože i obuku jaje. Kupuju se spojene po 8 komada, isecite ih makazama pa na svako jaje navucite i pažljivo spustite jaje u vodu tako da se plastični omotač odmah zalepi za jaje. Nakon nekog vremena možete skinuti omotač a jaje prebaciti u posudu sa drugom bojom i tako dobiti ombre varijantu dekoracije.

Možete i crtati razne šare pomoću voska, praviti linije po jajetu obmotavajući gumice oko jajeta ili uvezivajući čvrsto mrežice od dzakova.

 

1. Prvo jaje mora biti obojeno u crvenu boju, koja simbolizuje krv Hristovu jer je to čuvarkuća, a kako dobiti boje?

2. Jednostavno zamenite hemikalije sastojcima od kojih većinu već imate u kući.

Dodavanjem sirćeta u vodu za kuvanje postižu se jače boje ali ne preterujte ukoliko se spremate da pobedite u kuckanju zato što sirće slabi ljusku. Jedna kašika sirćeta na 3dc vode.

Ljubičasta – u hladnu vodu stavite ljuske crvenog luka i nekoliko kesica čaja od hibiskusa (u vodu možete sipati crno vino ako imate viška). 1 šolja ljuski na 3dc vode. Ukoliko stavite manje lukovine, dobićete boju lavande.

Plava – u vodu staviti ugrubo naseckane listove crvenog kupusa (možete sipati i sok od crnog grožđa). 1 šolja kupusa na 3dc vode.

Zelena – naseckane listove koprive i spanaća staviti u vodu da provre (ukoliko imate tečni hlorofil će takođe bojiti jaja u zeleno). 1 šolja koprive ili spanaća na 3dc vode (što više zeleniša biće intenzivnija boja)

Žuta – kurkuma u prahu minimum 3 kašike na 3dc vode.

Tamno Smeđa – jaka crna kafa ili instant kafa i kesice crnog čaja stavite u vodu.   Svetlo smeđa – ljuske crnog luka 

Narandžasta – ljuske crnog luka, čili prašak ili tucana / aleva paprika.

Roze – u hladnu vodu stavite narendanu, svežu cveklu ili ukiseljenu -ne morate dodavati sirće i kada provri dodajte jaja ili već obarena jaja kuvajte kraće u varzilu.

Crvena – Varzilo je prirodna crvena boja od brazilskog crvenog drveta (Caesalpina brasiliensis). Budite oprezni kada kupujete varzilo, jer se lako može desiti da u stvari opet kupujete veštačku boju.

Tamno crvena – lukovinu od crvenog luka kuvajte sa varzilom u proključaloj vodi zajedno sa jajima od pola sata do sat. Što više lukovine i što duže kuvate, nijansa će biti tamnija i ljubičastija. 

 2. Nekoliko minuta nakon što je voda provrela dodavati jedno po jedno jaje pazljivo da ih ne polupate. Smanjiti temperaturu na vrlo blago kuvanje i kuvati ne manje od 30 minuta.

3. Ukoliko niste zadovoljni bojom ostavite jaja preko noći da stoje u boji zarad intenzivnijeg efekta. Boje su prirodne pa zato mogu jaja duže da stoje u njima.

4. Nakon završenog farbanja, kada ste zadovoljni svojim bojama, odstranite čarape, travke, odelca, gumice ili šta ste već koristili, pustite jaja da se ohlade i premažite ih tankim slojem ulja nakapanog na salvetu. Prirodne boje a prelepo ukrašena jaja obradovaće sve i ukrasiti ukršnju trpezu.

Ostavite odgovor