fbpx

Virusna upala pluća – Pneumonija

Pneumonija je oduvek bila prisutna u različitim formama, a sada se posebno govori o njoj zbog aktuelne pandemije i virusa COVID-19. Mogu je prouzrokovati različiti mikroorganizmi, među kojima su i sami virusi.

Virusna pneumonija se tretira pomoću različitih sredstava, od kojih su mnogi prirodni delotvorni i brzo daju željene rezultate. Postoje prirodni preparati čija je efikasnost poznata u slučaju virusne upale pluća.

ŠTA JE PNEUMONIJA?

Pneumonija je najteža akutna bolest disajnih puteva, tačnije infektivno oboljenje pluća koja postaju upaljena i plućne alveole se pune tečnošću. Glavni uzroci su virusi i bakterije.

Pulmolozi inače vrše podelu pneumonija na tipične (bakterijske) i atipične (pojedine bakterije kao što su Mycoplasma pneumoniae i Chlamydia pneumoniae, respiratorni sincicijski virus, virus influence tipa A ili B). Kod obe vrste se razlikuje terapijski pristup, ali i simptomi.

Kod virusne upale pluća, virusi se smeštaju u plućne alveole i nakon što se udahnu počinje proces replikacije. Leukociti napadaju uzročnike u pokušaju da ih eliminišu, što dovodi do upale. Virusna pneumonija je zarazna i prenosi se sa osobe na osobu kašljanjem i kijanjem.

SIMPTOMI VIRUSNE PNEUMONIJE

Prvi pokazatelji bilo kog tipa, pa i virusne pneumonije, jesu znaci koji podsećaju na prehladu i grip. Osoba kašlje i često iskašljava šlajm koji u svom sastavu ima viruse – uzročnike infekcije. Telesna temperatura je u porastu uz moguću groznicu.

Dolazi do problema sa disanjem, srce radi ubrzano, povremeno je prisutan bol u grudima i mišićima i ponekad se može javiti dijareja.

Pacijenti osećaju umor i malaksalost i pojačano se znoje. Kod male dece sa virusnom upalom pluća hranjenje je nervozno, postoji opasnost od dehidriranja i verovatno će jak kašalj pratiti povraćanje. Obolelo dete je nervozno, plačljivo i oseća bol u grudima.

DIJAGNOSTIKOVANJE VIRUSNE PNEUMONIJE

Doktor prvo obavlja klinički pregled i tada kroz stetoskop sluša kako pacijent diše i uočava moguće nepravilnosti i naznake da upala postoji. Pulsnim oksimetrom meri se nivo kiseonika u krvi.

Potvrda dijagnoze i detaljnije informacije o stanju pacijenta dobijaju se rendgenskim snimanjem grudnog koša. Laboratorijskim testiranjem uzorka krvi proverava se nivo leukocita, a dobijena merenja pokazaće da li je uzročnik virus ili možda bakterija.

Hemokultura i pregled sputuma će utvrditi o kojoj vrsti virusa se radi.

KAKO SE LEČI UPALA PLUĆA – PNEUMONIJA?

Pneumonija se mora tretirati pomoću adekvatne terapije jer lako može postati ozbiljna i opasna po život pacijenta.

Mlade i generalno zdrave osobe se sa lakoćom leče od upale pluća, što nije slučaj sa starijim ljudima u poznim godinama, malim bebama, hroničnim bolesnicima i pacijentima čiji je imuni sistem destabilizovan.

Svakom pacijentu je potrebno prilagoditi terapiju prema uzrastu, celokupnom zdravlju, uzročniku pneumonije, ozbiljnošću simptoma i vezanih bolesti. Za početak je neophodno umiriti kašalj, smanjiti temperaturu tela  i ublažiti bolove.

Potporno lečenje je veoma korisno kod zaraženih. Ono podrazumeva mirovanje, higijensko-dijetetski režim i nadoknadu tečnosti. Hidratacija olakšava iskašljavanje šlajma i izbacivanja mukusa čija konzistencija se razređuje.

Hospitalizacija je obavezna ako je pacijent hronični bolesnik ili ima slab imunitet.

PREVENTIVNE MERE

Neopodno je raditi na jačanju imunološkog sistema, posebno kod hroničnih bolesnika i osoba starijih od 65 godina. Važno je jesti namirnice bogate korisnim nutrijentima i piti dovoljno čiste vode svakog dana. Kada je u pitanju nadoknada tečnosti, odlični su i biljni čajevi i sveže ceđeni voćni sokovi.

Redovno perite ruke mlakom vodom i sapunom. Odvojite dovoljno vremena za fizičku aktivnost, ali i odmor – naročito za noćni san.

Prema tradicionalnoj medicini istočnih naroda postoji povezanost pluća i debelog creva, što ima direktan uticaj na imuni sistem. Uzročnici infekcija najviše prodiru u organizam kroz respiratorni i digestivni trakt i održavanje zdravlja ovih organa sprečiće nove infekcije.

Isto važi i za bubrege i jetru čija će regeneracija ublažiti postojeće upalne procese u telu. Bubrezi regulišu količinu elektrolita i tečnosti u telu, dok jetra stabilizuje imunitet i eliminiše patogene iz krvotoka.

Veoma često u zimskim mesecima upali pluća prethode različite respiratorne infekcije gornjih disajnih puteva i grip. Za svakog hroničnog, posebno srčanog bolesnika- upala pluća može biti okidač za mnoga komplikovana stanja.

Upala pluća je ozbiljno stanje jer kod njega bivaju napadnute alveole, koji su najvažniji i najosetljiviji deo plućnog tkiva. One bivaju ili slepljene ili ispunjene tečnošću i postaju nefunkcionalne. Od veličine zahvaćene regije zavisi i težina bolesti.

BILJKE  ZA POMOĆ KOD VIRUSNE UPALE PLUĆA

  • Oman u tretmanu virusne upale pluća

OMAN ima svojstva antiseptika disajnih organa koji redukuje kašalj i smanjuje bolove u grudima nastale zbog virusne pneumonije. Čisti pluća i krv od patogena i toksina.

Koristi se koren biljke koji prijatno miriše, ali ima gorak ukus. Rastvara sluz u plućima i olakšava izbacivanje u spoljašnju sredinu.

Etarska ulja iz omana, kamfor i helenin, dugo se u tradicionalnoj medicine koriste za tretiranje kašlja kod tuberkuloze.

Na isti način su delotvorna u slučaju virusnih, ali i bakterijskih formi upale pluća.

  • Podbel za pneumoniju

PODBEL je odličan za pneumoniju, prehladu, astmu, grip i bronhitis.

Cvetovi biljke smiruju postojeću upalu pluća i kašalj. Sveži listovi su puni vitamina C i često se koriste za pripremu prirodnih obloga za bolna, upaljena pluća.

Od ostalih značajnih elemenata, u listovima i cvetovima podbela nalaze se etarska ulja, flavonoidi, tanini, pirolizidinski alkaloidi i organske kiseline.

Posle upotrebe podbela, disajni organi su relaksirani, a promuklost nestaje. Od podbela se takođe pripremaju čaj, sok i tečnost za inhaliranje.

Ekstrakt biljke je često sastojak suplemenata za plućne bolesnike i zdrave osobe koje žele da ih koriste kao prevenciju.

GLJIVE KOD  VIRUSNE UPALE PLUĆA

  • Čaga je korisna kod tretiranja virusne pneumonije

ČAGA je ruska, sibirska gljiva koja ima višenamensku upotrebu u tradicionalnoj medicini ruskog naroda. Raste na drvetu sibirske breze i vezuje za sebe lekovite sastojke iz svih delova biljke domaćina.

Među njima je betulinska kiselina, koja čuva ćelije tkiva od oštećenja. Ovo jedinjenje uništava već formirane kancerogene ćelije, što je klinički dokazano.

Pruža pomoć u ublažavanju hroničnih upalnih procesa i zato je korisna kod tretiranja virusne pneumonije.

Pomoću čage moguće je rešiti problem deficit imuniteta, a u prilog tome ide i olakšana sinteza D3 vitamina. Čaga poboljšava umne i telesne sposobnosti, vraća vitalnost organizmu i daje mu potrebnu energiju.

  • Kordiceps protiv iscrpljenosti, slabosti tela, kašlja i otežanog disanja

KORDICEPS je medicinska gljiva  vekovima poznat u kineskoj narodnoj medicini, a za tretiranje različitih medicinskih stanja upotrebljavaju se plodonosno telo i micelijum. Neobičnog je oblika i raste kao parazit na gusenicama.

Kodriceps sadrži nukleozide i i druge derivate adenozina. Tu su i esencijalne aminokiseline, masne kiseline, organske kiseline, vitamini B grupe, vitamin K i neorganske materije. Svaki ovaj sastojak dao je gljivi imunomodulatorno delovanje, sposobnost redukcije upale i antivirusno dejstvo.

Ukoliko pacijent koristi kordiceps kod upale pluća, rešiće se iscrpljenosti, slabosti tela, kašlja i otežanog disanja. Oporavak nakon preležane bolesti je brži i jednostavniji.

PRIRODNI REPARATI KOJI SE PREPORUČUJU KOD VIRUSNE UPALE PLUĆA – PNEUMONIJE

PULMOAKTIV fitojčaj ima značajnu ulogu u pomoći bronhijama i plućima, naročito kad su upale u pitanju. Odličan  je i za druge respiratorne probleme i tegobe koje ih prate.

U ovom fitočaju se nalaze čaga, oman i podbel, a uz njih i japanska sofora, močvarna končara, eukaliptus i fermentisani zeleni čaj.

Pulmoaktiv se može uključiti u terapiju za virusne, ali i bakterijske upale pluća. Daje dobre rezultate kod lečenja hroničnih i  infektivnih oboljenja sistema organa za disanje.

Moguće je kombinovanje sa drugim fitočajevima i lekovima. Preporučuje se osobama koje imaju genetsku sklonost ka respiratornim oboljenjima kao prevencija, kao i ljudima koji su pušači ili često borave u prostorijama u kojima se puši.

PULMOKLINZ je fitokompleks u formi tablet koji jača respiratorni sistem i olakšava tretiranje bolesti koje ga mogu zahvatiti poput virusne upale pluća.

Beli slez iz sastava Pulmoklinza blagotvorno deluje na sluzokožu pluća, bromelain stimuliše imuni sistem, a list breze ima protivupalno delovanje. Matičnjak smanjuje intezitet kašlja, dok lipa olakšava iskašljavanje. Vitamin C deluje sinergetski sa supstancama biljnog porekla.

Pulmoklinz se preporučuje kao deo terapije za virusnu pneumoniju, ali i kao preventivno sredstvo. Uspešno ublažava simptome alergija koji se javljaju u okviru sistema organa za disanje.

Moguća je kombinacija sa svim medikamentima i hranom. Preporučuje se i pušačima čija su pluća naročito osetljiva.

GRAND CAPS CHAGA sadrži čak 5 medicinskih gljiva, među kojima su čaga i kordiceps. Funkcioniše kao imunomodulator, imunostimulator i adaptogen.

Pomoću Grand Caps Chage preparata tretiranje virusne infekcije i upale pluća koja je prati je ubrzano i efikasno. Gljivama je dodat dihidrokvercetin koji omogućava kontinuirano delovanje 24 sata dnevno.

Ekstrakti se dobijaju mikrogranulacijom pri čemu se čuvaju svi korisni aktivni sastojci gljiva. Sve mikrogranule u kapsulama ostaju 100% prirodne.

Kapsule su podeljene u dve grupe: jednu namenjenu za dan i jednu za noć. Grand Caps Chaga je proizveden bez upotrebe veštačkih aditiva.

Jača se oslabljeni imunitet tokom upotrebe ovog proizvoda i time se tretira virusna infekcija i smanjuje intezitet simptoma.

Grand Caps Chaga ima unikatne mogućnosti fungoterapije sa 5 medicinskih gljiva. To su čaga,reiši,kordiceps, kantarelus, agarikus + dihidrokvercetin.

CELEBNAJA OBLEPIHA kapsule su multivitaminski fitokompleks koji se koristi kod raznih stanja organizma kao sto su  groznica, kašlj i prehlada.

Oblepiha je jedina biljka na svetu koja u sebi sadrži sve esencijalne (3, 9, 6 i 7) masne kiseline.

Poseduje mnogostruko veći sadržaj karotenoida od šargarepe (za koju se smatra da je najbogatija), a po sadržaju askorbinske kiseline je ispred mnogih drugih tradicionalno poznatih biljaka (limun, šipurak), te je zasigurno najbogatiji prirodni izvor vitamina C.

TOKSFAJTER je fitokompleks stvoren da čisti organizam od patogena i toksina.

Stimuliše imunitet i čuva organizam od negativnog uticaja slobodnih radikala. Održava potrebnu mikrofloru creva koja igra značajnu ulogu u odbrani tela od infektivnih mikroorganizama kao što su respiratorni virusi. Poseduje protivupalno i spazmolitičko dejstvo.

Od pomoći je kod tretiranja opšte i hronične pneumonije i drugih stanja koja mogu zahvatiti respiratorni trakt nalik bronhitisu, bronhijalnoj astmi i tuberkuloznoj intoksikaciji. Pored toga uspešno rešava problem crevnih infekcija.

Pektin koji ulazi u sastav TOKSFAJTER fitokompleksa  blagotvorno deluje na sluzokožu želuca. Zbog toga se koristi u detoksikaciji na nivou ćelije.

Kada god želimo da izvršimo “veliko spremanje organizma” obavezno treba uključiti ovaj preparat.

Program za efikasno rešavanje  virusne infekcije pluća

Za efikasno rešavanje  virusne infekcije pluća potrebno je primeniti program uključivanja prirodnih preparata koji je osmislila grupa lekara altajskog fitocentra Alfit iz Barnaula na čelu sa dr sci.med. Sergejem Valerijevičem Korepanovim onkologom, profesorom Altajskog medicinskog univerziteta iz Rusije.

Program se sastoji od sledećih preparata i načina upotrebe:

*GrandKaps Chaga po uputstvu

*Celebnaja Oblepiha kapsule po 1 kapsula x 2 puta dnevno

Ukoliko se radi o akutnoj upali  pluća povećati dozu i to:

GrandKaps  po 2 kapsule x 2 puta dnevno

Pulmoaktiv čaj po jedan briket i to  2-4 čaše dnevno

Oblepiha kapsule po  2 kapsule x 2 puta dnevno

Nakon završetka programa kao mere za oporavak nastaviti  po uputstvu i piti Pulmoklinz, Toksfajter i GrandCaps Chaga

IZVORI:

https://www.healthline.com/health/viral-pneumonia

https://www.webmd.com/lung/viral-pneumonia-lung-infection

Ruski preparati koji se preporučuju kod virusne upale pluća

2021-02-16T11:43:53+00:00

Leave A Comment