fbpx

Vitamini za jačanje imuniteta

Imunitet predstavlja kompleksni odbrambeni mehanizam ljudskog tela čija funkcionalnost zavisi od brojnih faktora kao što su starost osobe, kontinuitet spavanja, opšte zdravstveno stanje, uticaj stresa i način ishrane.

Putem obroka u organizam svakodnevno unosimo neophodne hranljive materije bez kojih imunološki sistem ne može pravilno da vrši odbrambenu funkciju i da čitavo telo čuva od negativnog uticaja mikroorganizama iz spoljašnje sredine. Između ostalog, potrebno je znati koji vitamini su potrebni za normalan rad imuniteta, kako se unose i koji su izvori istih.

ŠTA JE IMUNITET I ČEMU SLUŽI?

Imunitet predstavlja složenu mrežu koja se sastoji od ćelija, organa i sistema organa i svaki element ima ulogu zaštite ljudskog organizma od infektivnih i drugih oboljenja. U imunološki sistem ubrajaju se: koža, sluzokoža, bele krvne ćelije i limfni sistem.

Imunitet može biti urođen ili stečen.

Urođeni imunitet postoji u telu osobe od momenta kada se rodi pre nego što ono stupi u kontakt sa infektivnim mikroorganizmima na koje tokom života uvek reaguje na isti način. Sa druge strane, stečeni imunitet se razvija tokom života i na svaki antigen deluje drugačije.

Do stečenog imuniteta se dolazi nakon preležane bolesti ili posle namerne intervencije koja se najčešće obavlja vakcinacijom. Dakle, imunitet nam pruža zaštitu od bolesti uzrokovanih aktivnošću infektivnih mikroorganizama, ali i toksina i ćelijskih promena koje takođe uzrokuju brojna, opasna oboljenja.

ŠTA SU VITAMINI I ČEMU SLUŽE?

Bez vitamina telo ne može da preživi. Oni se mogu definisati kao organska jedinjenja ključna za funkcionisanje čitavog ljudskog organizma, a svaki od njih ima posebne uloge.

Važno je napomenuti da je svih 13 vrsta vitamina podjednako važno za čoveka i potrebno je svakoga dana unositi ih u potrebnim količinama i to najbolje kroz odabranu hranu. Vitamini imaju značajan uticaj na metaboličke procese, održavaju funkcionisanje nervnog sistema, čuvaju vid i zdravlje kože i olakšavaju proces varenja.

Bez pojedinih vitamina imunitet slabi i telo ne može da apsorbuje druge hranljive materije – najčešće kalcijum i gvožđe. Npr. vitamin E pomaže u zaštiti ćelijskih zidova, vitamin K je potreban za zgrušavanje krvi, a za stvaranje DNK i novih ćelija zaslužan je uticaj folne kiseline (vitamina B9).

KAKO SE VITAMINI PRAVILNO KORISTE?

Da bi u svoje telo uneli dovoljne količine vitamina svakoga dana, važno je da pažljivo planirate jelovnik i redovno konzumirate hranu koja je bogata vitaminima.

Kada je reč o vitaminu C, potrebnom za pravilan rad imunološkog sistema, možete ga pronaći u citrusnom voću, zelenom lisnatom povrću i bobičastom voću. Ishrana treba da bude balansirana i raznovrsna što će pomoći organizmu da ostane otporan i da se sa lakoćom ’’izbori’’ protiv uzročnika različitih oboljenja.

Vitamine takođe možete uzimati u formi suplemenata i tome uvek treba da prednjače provereni biljni preparati.

NAJVAŽNIJI VITAMINI ZA LJUDSKI ORGANIZAM

Svi vitamini se moraju unositi u potrebnim količinama i to svakodnevno ukoliko želimo da održimo dobro opšte zdravlje i da se zaštitimo od bolesti. Posebno se izdvaja vitamin C, moćni antioksidant i komponenta koja nam može obezbediti stabilan i responzivan imunitet, uravnotežen krvni pritisak i poboljšanu koncentraciju i memoriju.

Kod muškaraca redovan unos vitamina C pomaže u prevenciji uvećanja prostate. Funkcionisanje imuniteta ne može da se održi bez vitamina D koji ljudsko telo dobija iz sunčeve svetlosti i pojedinih namirnica.

Vitamin B9 ili folna kiselina je jedan od najvažnijih vitamina za žene – naročito kod onih koje su trudne ili planiraju trudnoću. Vitamin E učestvuje u očuvanju imuniteta i zidova ćelija, a takođe ima ulogu i u formiranju eritrocita.

NAJVAŽNIJI VITAMINI ZA IMUNITET

Broj jedan je definitivno vitamin C, koji ima pozitivan uticaj na odbrambeni sistem ljudskog tela, sprečava razvoj infekcija ili uzbrzava oporavak organizma od infektivnih oboljenja. Nedostatak C vitamina čini telo osetljivijim na infekcije i stvara podlogu za javljanje rekurentnih formi infektivnih bolesti.

Prirodni izvori su voće i povrće koje treba uzimati isključivo sveže. Borba protiv patogena efikasnija je uz redovan unos vitamina D. Ovaj vitamin je od pomoći kod upalnih procesa koji prate infekciju. Nizak nivo ovog nutrijenta stvara rizik od učestalih respiratornih infekcija, gde su uključeni i alergijska astma i grip.

Vitamin D dobijamo iz sunčeve svetlosti, kao i namirnica poput ribe, sira, pečuraka i obogaćenog mleka i soka od narandže. Vitamin E se ponaša kao moćan antioksidant i možemo ga dobiti iz semenki, orašastih plodova i nekoliko vrsta voća i povrća.

DA LI SE MOŽE DESITI DA SE OSOBA PREDOZIRA VITAMINIMA?

Ovakve situacije su moguće. Zato je najbolje uzimati lekovito bilje  čiji su vitamini sastavni deo. Zahvaljujući i drugim elementima  koji su prisutni u lekovitom bilju vitamini se bolje usvajaju i absorbuju nego njihovi hemiski analozi. Mogućnost predoziranja se onda značajno umanjuje.

PREDNOST PRIRODNOG UNOSA VITAMINA U ODNOSU NA VEŠTAČKI

Generalno, preporučuje se da vitamine uzimate mahom putem ishrane, kao i izlaganja sunčevoj svetlosti u slučaju vitamina D. Sintetički vitamini su hemijski identični prirodnim vitaminima iz hrane, ali ne reaguje svaki organizam isto na suplementaciju.

Putem zdrave ishrane unosi se širok spektar nutrijenata sa komponentama koje omogućavaju njihovo optimalno iskorišćavanje (npr. vlakna). Recimo, efektivnost apsorpcije prirodnog vitamina E je duplo veća u poređenju sa sintetički stvorenim istim elementom.

Naučnici su jednoglasni – prirodni izvori moraju biti prioritet, dok kontrolisana suplementacija služi kao dopuna. Recimo, vitamin D se uzima tokom zime i folna kiselina tokom održavanja trudnoće.

KOJI VITAMINI SE IPAK MORAJU NADOKNAĐIVATI SUPLEMENTACIJOM?

Kao što je već rečeno, suplementi predstavljaju dopunu redovnoj ishrani. Određeni slučajevi zahtevaju unos vitamina iz suplemenata. Najčešće, vitamin D se u sintetičkoj formi daje osobama koje se slabo izlažu suncu ili imaju tamniju kožu.

Vegani moraju uzimati vitamin B12 kao suplement, jer bi kod njih deficijencija istog izazvala oštećenja nervnog sistema i anemiju. Dodatan unos folne kiseline je itekako koristan ženama koje su trudne ili planiraju trudnoću jer to pomaže u razvoju bebinog mozga i sprečavanju stvaranja oštećenja na kičmenoj moždini fetusa.

Zdravim ljudima ipak se savetuje da kao izvor vitamina korist lekovito bilje i hranu

PRIRODNI PREPARATI KOJI SADRŽE VITAMINE NEOPHODNE ZA PRAVILAN RAD IMUNOLOŠKOG SISTEMA

OBLEPIHA je multivitaminski kompleks u formi kapsula koji se preporučuje i deci i odraslima. Biljka oblepiha ili pasji trn, koja se nalazi u sadržaju ovih kapsula, smatra se najbogatijim prirodnim izvorom vitamina C. Ona takođe sadrži i sve esencijalne masne kiseline i daleko više karotenoida od šargarepe.

U plodu oblepihe nalaze se i fitoncidi, koji se nazivaju i ’’prirodnim antibioticima’’. Oblepiha kapsule korisne su kod izostanka adekvatnog imunog odgovora i prevencije nastanka infektivnih bolesti koje mogu zahvatiti respiratorni trakt. Pored toga, preporučuju se i kod onkoloških oboljenja, anemije, ulceroznog kolitisa i mnogih drugih stanja.

MUMIO je smola sa Altaja koja u formi kapsula predstavlja jedan od najkvalitetnijih suplemenata na tržištu. Ovaj prirodni preparat ima širok spektar delovanja na ljudski organizam gde se uključuje i stimulacija imuniteta, kao i antibakterijsko i antivirusno dejstvo.

Kapsule altajskog mumia mogu da posluže i kod autoimunih oboljenja i smirivanje upalnih procesa koje ne moraju uvek da potiču od prisustva infekcije. Mumio je takođe prirodan analgetik, poboljšava metabolizam, olakšava simptome oboljenja kao što su osteoporoza, anemija, dijabetes…

FERONORM su kapsule koje pre svega poboljšavaju krvnu sliku, a takođe jačaju imunitet, podstiču oporavak od oboljenja kože i kose i pružaju podršku onkološkim bolesnicima.

Feronorm sadrži medicinski kvasac pun vitamina iz B grupe, ekstrakt ploda pasjeg trna, suve ekstrakte plodova borovnice i crne ribizle, gvožđe (II)-fumarat i suvi prah panta marala.

Ovakva kombinacija sastojaka nadoknađuje nedostatak gvožđa koji je nastao kao posledica loše ishrane, ubrzanog rasta i razvoja kod dece i obilnog krvarenja. Isto tako, normalizuje funkcionisanje imunološkog sistema kod pacijenata svih uzrasta.

GRAND CAPS ima jedinstven sastav. U ovom prirodnom preparatu nalazi se čak 5 medicinskih gljiva: čaga, reiši, agarikus, kordiceps i kantarelus, uz dodatak dihidrokvercetina.

Grand caps smatra se savršenim imunostimulatorom i imunomodulatorom. Blagotovorno deluje na oslabljen imuni sistem, a od njega benefit imaju i pacijenti sa autoimunim bolestima.

Grand caps preparat preporučuje se i onkološkim bolesnicima za ublažavanje posledica hemio i radioterapije i zaštite zdravih organa u istom slučaju. Pokazuje sjajne rezultate i kod dijabetesa, psorijaze i anemije.

Izvori:

https://www.livescience.com/which-vitamins-boost-the-immune-system

https://health.clevelandclinic.org/eat-these-foods-to-boost-your-immune-system/

Pogledajte preparate iz naše ponude

 

2022-06-06T12:21:14+00:00

Leave A Comment